زیره ،منبعی مناسب برای آهن
منبع : عصر دانش www.asrdanesh.com
برای استفاده از مطالب بیشتر به سایت عصر دانش www.asrdanesh.com مراجعه نمایید
گرچه دانههای زیره به نظر ساده میآید، اما طعمی تند و معطر مانند فلفل تند به غذاهای مکزیکی و تکزاس-مکزیک میدهد، همچنین نقش بسیار مهمی در غذاهای هندی و خاورمیانه دارد. زیره خرد شده و کامل در تمام طول سال موجود میباشد.
زیره سفید مانند زیره سیاه، دوکی شکل، برجسته و به رنگ زرد مایل به قهوه ای است و هر دو از یک خانواده هستند (Umbelliferae).
تاریخچه
زیره سفید بومی کشور مصر است و در خاورمیانه، هند، چین و کشورهای حاشیه مدیترانه کشت میشده است. در طول تاریخ، زیره سفید نقش مهمی در غذا و داروی مردم داشته و سنبلی فرهنگی در تمدنهای مختلف به حساب میآمد.
در کتاب مقدس نیز به زیره سفید اشاره شده است و آن را نه تنها چاشنی برای سوپ و نان میدانستند بلکه به عنوان پول رایج برای عشریه دادن به کشیشها بود. در مصر باستان نه تنها به عنوان ادویه آشپزخانه استفاده میشد بلکه برای مومیایی کردن فراعنه نیز از آن استفاده میکردند.
در زمان روم و یونان باستان نیز، زیره سفید چاشنی غذاها بود. شهرت زیره سفید به دلیل طعم تند آن بود که به جای فلفل سیاه که گران بود، ازآن استفاده میکردند. زیر سفید همچنین به دلیل خواص دارویی و آرایشی خود شهرت داشت.
در دوران قرون وسطی در اروپا زیره سمبل عشق و وفاداری بود.مردم در جشن عروسی در جیبهای خود زیره سفید میریختند و همچنین به سربازان متاهل در حال اعزام و همسرانشان یک تکه نان زیره سفید میدادند.در سنت تازی (عربها) برای استحکام عشق خود،پاستایی از زیره سفید، فلفل و عسل میخوردند و براین باور بودند که این پاستا خاصیت تقویت و تحریک کنندگی میل جنسی دارد.
فواید زیره سفید
زیره سفید فقط به خاطر مزهاش نیست که در غذاهای هندی، خاورمیانه و مکزیکی استفاده میشود بلکه به دلیل خواص آن نیز میباشد.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم زیره سفید
آهن | ۱٫۳۲ میلی گرم |
منگنز | ۰٫۰۶ میلی گرم |
آهن برای انرژی بیشتر و مصونیت
زیره سفید که نام علمیآن Cuminum cyminum است منبع بسیار خوبی از آهن است، یک ماده معدنی که نقش حیاتی در بدن دارد. آهن جزء لازم در هموگلوبین است که اکسیژن را از ششها به تمام سلولهای بدن منتقل میکند و همچنین بخش کلیدی سیستمهای آنزیمی برای تولید انرژی و متابولیسم است. به علاوه آهن سیستم ایمنی بدن را مصون نگه میدارد. آهن همچنین برای زنانی که قاعده میشوند لازم است چون در دوره عادت ماهانه خود آهن بسیاری از بدن آنها دفع میشود. کودکان و جوانانی که در سن رشد هستند و زنانی که حامله هستند یا بچه شیر میدهند به آهن نیاز مبرم دارند.
زیره سفید برای هضم بهتر غذا
از زمانهای دور زیره سفید به دلیل مفید بودن برای سیستم گوارشی معروف بوده است و تحقیقات علمی بسیاری برای یافتن این معروفیت انجام شده است. تحقیقات نشان داده است که زیره سفید ترشح آنزیمهای لوزالمعده را تحریک میکند، ترکیباتی که برای هضم مناسب و جذب موادغذایی لازم اند.
پیشگیری از سرطان
زیره سفید دارای خواص ضد سرطانی نیز میباشد. در یک تحقیق آزمایشگاهی نشان داده شد که زیره سفید از پیشرفت غدههای کبدی و معده جلوگیری میکند. این اثر محافظتی در برابر سرطان به دلیل وجود رادیکالهای آزاد قوی است که توانایی تصفیه دارند و آنزیمهای دفع مسمومیت کبد را افزایش میدهند. چون تصفیه و دفع سموم برای حفظ سلامت کلی حائز اهمیت است پس با خوردن زیره سفید میتوان به آن دست یافت.
چگونه انتخاب و ذخیره کنیم.
در صورت امکان به جای پودر زیره سفید سعی کنید خود دانههای زیره را خریداری کنید، چون پودر آن خیلی زود طعم خود را از دست میدهد. در ضمن شما میتوانید به راحتی دانههای زیره را هر زمان آسیاب کنید و طعمی بهتر در غذای خود داشته باشید.گرچه گیاهان خشک و ادویه جات را به راحتی میتوانید از سوپر مارکتها تهیه کنید اما سعی کنید این مواد را ازبازارهای محلی منطقه خود تهیه کنید. خیلی اوقات این مغازهها این مواد را گرانتر عرضه میکنند که دال بر کیفیت و تازگی محصولاتشان است. زیرههایی را خریداری کنید که خشک هستند چون این اطمینان را به شما میدهد که زیرهها تحت اشعه کشت نشدهاند. دانههای زیره و پودر زیره را در ظرفی شیشه ای و سر بسته و در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید. زیره آسیاب شده تا ۶ ماه تازه میماند در حالیکه دانههای زیره تا یک سال تازه میمانند.
منبع : عصر دانش www.asrdanesh.com
برای استفاده از مطالب بیشتر به سایت عصر دانش www.asrdanesh.com مراجعه نمایید
- ۹۳/۰۶/۱۱